Menu
Tijdelijke werkzaamheden op ons park

Vestingsteden

Stadswallen, grachten, een stadspoort, smalle straatjes en historische panden met de meest prachtige gevels; ja, we hebben het hier over vestingsteden. Gebouwd in de middeleeuwen om de stad te beschermen tegen plunderende legers en rondtrekkende roversbenden.

Ravenstein

Dichtbij Gelderland en aan de Maas, ligt de kleine vestingstad Ravenstein. Als je onder de stadspoort loopt richting het historische centrum, waan je je in andere tijden. De pittoreske huizen, rijksmonumenten, twee kerken, vestingwerken en stadsmuren nodigen uit tot een mooie wandeling. Bezoek in zeker de Stellingmolen en het Leerlooijershuisje aan het water; nu een museum met een prachtig aangelegde stadstuin. Stevig verankerd in het idyllische centrum van Ravenstein vind je Stadsherberg de Keurvorst. Hier ontbreekt het je aan niets en ervaar je de typisch Brabantse gastvrijheid. Al in de 17de eeuw was dit een stadsherberg en pleisterplaats voor handelaren, reizigers en bewoners. 

Grave

Op ongeveer een kwartiertje rijden van Ravenstein vind je nog zo’n pareltje in het Land van Cuijk: vestingstadje Grave. Ondanks veel belegeringen is het centrum van deze vesting aan de Maas prachtig bewaard gebleven. Smalle straatjes met historische gevels en tal van fotogenieke doorkijkjes doen je de tijd vergeten.

Heusden

Met haar pittoreske straatjes, eeuwenoude panden, vele ateliers en galerieën, unieke winkeltjes, toprestaurants en havens is de sfeervolle vestingstad Heusden een geweldige bestemming voor liefhebbers van kunst, cultuur, historie, watersport en goed eten en drinken. Door een grondige restauratie ontving de stad de hoogste Europese restauratie-onderscheiding: de ‘Europa Nostra’.

Omgeving overzicht