Menu
Tijdelijke werkzaamheden op ons park

Schaijk

Een groen Brabants dorpje, genaamd Schaijk. Eertijds werd de naam van het Brabantse dorp gespeld als Scaeywijc, Scadewic of Schadewijk. Je vindt er verschillende bos- en heidegebieden, waaronder de Schaijkse Heide, Gaalse Heide, Reekse Heide, Steenbergen en de Trentse Bossen. Ook is er een deel van de gemeente waar het natuurgebied De Maashorst is gelegen. Dit alles bij elkaar maakt het een perfecte streek om te fietsen of te wandelen. 

Door de boeren- en katholieke historie van het dorp zijn er hedendaags nog diverse monumenten te vinden in Schaijk. Het windmolenrestant uit 1858, genaamd 'Nooit Gedacht' staat op de rijksmonumentenlijst. In de Kerk van H. Antonius bevindt zich een Smits-orgel dat eveneens op deze lijst staat, en een Middeleeuws missiekruis. In het dorp vind je ook de Molen 'De Onderneming' die na een brand in 1971 gerestaureerd werd. 

Behalve de rijks- en gemeentelijke monumenten, biedt Schaijk ook andere historische bezienswaardigheden die het bezichtigen waard zijn. Bij heemhuis De Komme kun je een fietsroute kopen die je meeneemt langs de meest bijzondere gebouwen en monumenten. 

Schaijk staat bekend om zijn lokale specialiteiten als verse worst en balkenbrei van van Kraaij, een kruik Schaijkse Moeskop of een frietje Landerd van van Son. Deze zul je dan ook zeker terugvinden in een van de horecagelegenheden in het Brabantse dorp. 

Omgeving overzicht